Synaps

– Välkomna till Synaps, det tankeledande programmet i etermedia. Med oss i studion idag har vi Sofi Filo. Välkommen. Du är filosof och…

– Nej.

– Förlåt?

– Jag är inte filosof. Ingen är sitt yrke. Jag föddes som människa, och det är människa jag är.

– Okej, du arbetar som filosof och…

– Det vet jag.

– Vadå?

– Att jag arbetar som filosof. Det har jag gjort i tjugo år. Det behöver du inte tala om för mig.

– Men jag måste informera lyssnarna.

– Då kan du säga ”han arbetar som filosof”. Säger du ”du arbetar som filosof”  riktar du talet till mig och ger intrycket av att lämna lyssnarna utanför.

– Han?

– Vad menar du nu?

– Du sa ”han arbetar som filosof”. Vad menar du med det?

– Hur vet du att jag är en kvinna? Bara för att jag bär ett namn som leder tankarna åt ett feminint håll behöver inte det betyda att jag är kvinna.

– Men jag ser ju att du är en kvinna!

– Hur ser du det?

– Ja, men det ser man ju på, på, ja, på hela dig!

– Så det faktum att jag ser ut som en kvinna låser alltså fast mig i en roll som kvinna. Är du en man?

– Ja, absolut.

– Hur kan du vara så säker på det?

– Jamen, nu tycker jag att det här samtalet går överstyr. Jag får tacka dig, Sofi, för att…

– Du är säker på att du är en man för att du äger vissa fysiska egenskaper, liksom du är säker på att jag är kvinna för att jag äger vissa fysiska egenskaper. Om jag talade om för dig att jag genomgått könsbyte, är du då lika säker på vad jag är?

– Nej, men vi kommer ifrån ämnet. Vi skulle tala om möjligheten av att vi kunde ha blivit vad som helst om vi inte blivit människor, och vi har inte ens kommit in på ämnet. Jag föreslår att vi går vidare och…

– Om jag genomgått könsbyte, men behållit mina maskulina delar, är jag då man eller kvinna?

– Snälla du, jag vet inte! Vart vill du komma?

– Jag vill komma till att könet är underordnat. Det fysiska som skiljer det man kallar kvinna från det man kallar man har ingen praktisk betydelse för hur man fungerar som människa. Det vi alla har gemensamt är att var och en av oss har en hjärna. Det är hjärnorna som är betydelsefulla. Om man ser det på så sätt, betyder könet inget, eftersom vi alla är människor. Det är vad vi uträttar som är betydelsefullt. Och med det tackar jag för mig. Det tankeledande programmet Synaps är tillbaka nästa vecka. Då har vi en stor intervju med programledaren Bertil Snillén. På återhörande!

– Men vad i…

Bo Flodin

+ posts

Lämna ett svar