Grace Kelly

En 125 år gammal brudslöja. En så aktningsvärd slöja är unik i sig, men än mer unik blev den när den prydde Grace Kelly vid hennes bröllop med furst Rainer III av Monaco den 19 april 1956.

Grace Kelly. Inledde sin karriär med att gå mannekäng under skoltiden, fortsatte via en skolpjäs för att till sist hamna på vita duken som världsberömd stjärna.

Grace föddes den 12 november 1929 på Hahnemann University Hospital i Philadelphia USA.

Grace´s pappa, med irändskt påbrå, John B Kelly Sr. hade vunnit tre olympiska guldmedaljer inom roddsporten och han ägde ett framgångsrikt företag i tegelindustrin. Grace mamma Margret Katherine Majer, som hade tyskt påbrå, hade bl a undervisat i gymnastik på University of Pennsylvania. Grace hade två äldre syskon, Margaret och John samt en yngre syster, Elizabeth. Barnen uppfostrades inom den katolska tron.

Grace´s berömmelse som filmstjärna, ledde till att hon vid Cannesfestivalen 1955 träffade furst Rainer III av Monaco. Tycke uppstod, och redan vid årets slut var de förlovade.

1956 ståndade så bröllop. Förutom den 125 år gamla brudslöjan, var Grace iklädd en brudklänning designad av MGM:s främsta kostymörer Helen Rose. Den elfenbensfärgade taftklänningen hade hög hals och var långärmad. Kjoldelen var en skapelse av sidentaft, peau de soie, tyll och spets.

Paret fick tre barn; Caroline, född 1957, Albert, född 1958 och Stephanie, född 1965.

Som monegaskisk furstinna ägnade sig Grace en hel del åt välgörenhetsarbete bland barn och unga mödrar. Hon läste poesi samt arrangerade konstverk av torkade blommor, vars intäkter hon skänkte till behövande.

Den 13 september 1982 färdades Grace och dottern Stephanie på smala serpentinvägar i södra Frankrike på väg mot Monaco. Bilen for av vägen ner i en ravin. Stephanie undkom med lindriga skador , Grace var dock så svårt skadad att hon avled följande dag utan att ha återfått medvetandet. Omständigheterna kring olyckan har aldrig blivit helt utredda. Man antar dock att Grace drabbades av en stroke och därför tappade kontrollen över bilen. Rykten säger att det var Stephanie som körde. Troligtvis hade vare sig Grace eller Stephanie på sig bilbälten.

Anna Dunberg

Källa: Wikipedia

+ posts

Lämna ett svar