Vill ni se en stjärna?

En fråga Zarah Leanders föräldrar hade kunnat ställa om sin nyfödda dotter, om de bara haft en aning om att Zarah skulle bli en såväl klart lysande stjärna, som en hett omdiskuterad sådan.

Zarah föddes den 15 mars 1907 i Karlstad som Sara Stina Hedberg. Hennes far var Anders Lorents Sebastian Hedberg, till yrket köpman. Modern hette Mathilda Ulrika Wikström. I familjen fanns även två äldre och tre yngre bröder.

Familjen var högborgerlig. En karriär som artist fanns överhudtaget inte som alternativ.

———-

Gösta Ekman, en på 1920-talet känd teaterdirektör, skådespelare, sångare med mera, verkade i Värmland i mitten på 1920-talet, närmare bestämt på Karlstads Teater.

Efter skolan brukade Zarah ofta passera teatern. Emellanåt fick hon stå i kulisserna och se det som utspelade sig på scenen. 1927 gjorde hon sin debut på Karlstads Teater.

Att hennes röstläge var av det ovanligare slaget, kontraalt, upptäckte hon, enligt henne själv,  då hon 1925 studerade sång i Lettland.

Efter några år på revyscenerna, bland annat med Karl Gerhard, en vid denna tid mycket känd teaterdirektör och revyförfattare, ledde hennes karriär till Wien och operettroller. I Wien fick Zarah sedermera även möjlighet att agera i en film, ”Premiere”.

Denna roll blev för Zarah en dörröppnare till Tyskland. Redan innan sin ankomst, var hon en stor stjärna. Veckotidningar, vars omslag dominerats av Hitler, Göring, Goebbels, fick plötsligt ett nytt ansikte på förstasidorna: Die Leander.

Biografer skyltar stort i skarp neon med Zarahs namn och porträtt. Publik köar för att se Zarah i ”Premiere”. Det är vad som möter Zarah strax efter hennes ankomst till Berlin, under en bilfärd från järnvägsstationen till den exklusiva förorten Berlin Dahlhem. Zarah och hennes två barn färdas tillsammans med en representant för filmbolaget UFA.

Zarah fick en uppbackning värdig ett statsöverhuvud. Hennes bostad var en villa, med 22 rum och fem badrum, hon hade en personlig stab som hjälpte henne såväl yrkesmässigt som i vardagen. En motorcykelkortege följde henne till evenemang; allt var serverat.

Vad var då orsaken till att Zarah rönte så stor uppmärksamhet i Tyskland redan innan hon gjort sin första film?

Zarah var inte arketypen för det kvinnoideal som förespråkades av Nazityskland. Men, det ingick i planerna. Hon skulle vika av från det gängse. Dock; en judisk härstamning var inte acceptabel. För att säkerställa att så inte var fallet för den nya stjärnan, hade Tyskland genom att nagelfara hennes härkomst, försäkrat sig om att en ren arisk bakgrund var förhärskande, innan kontrakt skrevs.

Hur viktigt det var med en icke-judisk bakgrund, bevisas av att Elisabeth Bergner, en stor filmstjärna i Tyskland, efter Hitlers maktövertagande av Goebbels dömdes ut som ”en lungsiktig judinna”. Bergner var tvungen att lämna Tyskland.

Den första filmen med ”Frau Leander” bar namnet ”Zu neuen Ufern”. I denna förekom ett antal sånger, vilka spelades in på grammofon och lanserades före filmens premiär. Melodierna framfördes frekvent i tysk radio, som ett led i att promota filmen. Zarahs djupa, säregna stämma i kombination med hennes filmroller gav henne en stor popularitet i Tyskland.

Tjugotredje juni 1981 blev Zarahs sista dag i livet. På begravningen i Oscars kyrka i Stockholm sjöng hovsångerskan Birgit Nilsson. Zarah ligger begravd på Häradshammars kyrkogård på Vikbolandet.

Av Marianne Illikainen Bo Flodin

Källor: Wikipedia

Beata Arnborg: ”Se på mig! En biografi över Zarah Leander

För mer information: https://www.visitvarmland.se/sv/mot-en-ny-zarah-leander

+ posts

Lämna ett svar