Damer och Herrar.

Mina damer och herrar! Låter inte det lite mossigt? Hur ofta hör man det uttrycket idag?

Damer och herrar för tankarna till forna tider. De enda sammanhang där de används i idag, är väl vid offentliga bekvämlighetsinrättningar och i idrottsammanhang.

Damfotboll. Fina kvinnor i eleganta klänningar doftande av exklusiv parfym. Dessa kvinnor hamnar på en fotbollsplan, med betydande svårigheter att utöva sin sport på grund av klädedräkten.

Herrfotboll. Distinkta män i sobra kostymer och lackskor utförande den ädla sportgrenen fotboll. De associationerna kan orden damer och herrar väcka.

Problemet är, att det inte finns några lämpligare ord. Män – Kvinnor passar inte i sammanhanget. ”Mansfotboll”. ”Kvinnofotboll”. Bort det.

Även flickor och pojkar klingar en smula ålderdomligt. Dock används idag i allt större utsträckning ”tjejer” och ”killar”, som ger ett mindre klämkäckt intryck.

Hur vill jag definiera mig själv? Är jag en herre? En man? En grabb/kille? Sammanhanget avgör allt som oftast definitionen.

Men hur definierar de på sportarenan sig själva? Kvinnorna (?) på fotbollsplanen; ser de på sig själva som damer?

Männen (?) på fotbollsplanen; ser de på sig själva som herrar?

Det finns luckor i språket. Inte minst i dessa tider, när könsroller luckras upp alltmer. Hur kommer det att låta om till exempel transvestiter bildar lag och serier?

Eller när vi kommit så långt att män och kvinnor kan spela i samma lag. En utopi?

Bo Flodin

+ posts

Lämna ett svar