91 sexköpare gripna vid stor Stockholmsinsats

Rubriker som denna förekommer allt oftare. Polisen gör ett utmärkt jobb med att stävja prostitution. Ändå fortgår verksamheten. Polis och andra myndigheter har svårt att stävja det som pågår.  

Utanför hotellet, på ”Stråket”, pågick handeln som vanligt. Yngre och äldre kvinnor gick gatan fram och tillbaka. På andra sidan gatan gick män, till synes strosande, även de fram och åter, med diskret sneglande blickar mot den andra trottoaren. Bilar stannade till, gjorde snabbt upp om villkoren med någon av kvinnorna och for iväg mot okänt mål.

Han stod en stund och studerade trafiken innan han gjorde sitt val, tog mod till sig, korsade gatan och gick fram till en flicka som inte såg alltför risig ut.

 – Med eller utan?

 – Utan.

 – Okej.

Hon tog honom under armen och förde honom till ett gammalt hus vid en av sidogatorna, där de via ett par smala trappor och en mörk gång hamnade i en källarskrubb. En naken glödlampa på en vägg gav ett flackt och kallt gult sken. Golvet var fläckigt och bemängt med papperstussar och skräp.

Hon knäppte upp, böjde sig framåt och stödde sig mot några kartonger som stod staplade mot väggen. En svag air av gammal kroppsodör steg upp.

 – Vad väntar du på? Sätt igång nån gång då!

Han klarade det inte. Lusten var borta. Han kände sig svag och utsatt, förbannade sig själv och sin situation. Inte bara hon hade sjunkit så lågt det var möjligt, han förnedrade också sig själv genom sitt agerande. Dessutom förnedrades han av henne, som föraktade honom, torsken, och bara ville ha sina pengar så fort som möjligt. Hon var i över­läge gentemot honom, eftersom han var beroende av henne för ögonblicket.

Han grep henne om handleden. En hård knuff skickade henne mot väggen. Hon segnade ner och kved till.

I hastigt vredesmod slog han henne hårt med handflatan över kinden. En svag rodnad uppträdde genast.

Så besinnade han sig. Vad hade han gjort? Hon var ju bara ett offer, precis som han själv, en människa som på grund av omständigheter hon själv inte kunde rå över hamnat på sam­hällets lägsta plan.

Hon satt lutad mot väggen med en underligt frånvarande blick. Förmodligen var hon påverkad. Han rättade till sina kläder. Lämnade henne. Och snart  skulle hon vara ute på gatan igen, på jakt efter någon ny stackare beredd att betala för att förnedra henne.

———-

Föreställ dig att du blir utsatt för alla tänkbara perversioner, dag efter dag, av män av alla de slag; feta, muskulösa, utklädda, unga, gamla, som vill att du ska ställa upp på det mest otänkbara, och du har inget att sätta emot, kan inte säga nej.

Det handlar om pengar, stora pengar. Kvinnorna är dubbelt utnyttjade; dels av de män som köper deras kroppar, dels av de hallickar som finner sin utkomst i att bjuda ut kvinnor, som vore de handelsvaror.

Kvinnorna plockas upp från utsatta miljöer och har inga val. Sexhandeln är omfattande, och kvinnorna flyttas många gånger runt mellan länder. Från en utsatt miljö, till en ännu mer utsatt.

Marknaden skulle inte finnas, om det inte fanns köpare. Och vilka är, till största delen, köpare? Den frågan är lätt att besvara. Män. Det finns mängder av män som inte hyser några samvetsbetänkligheter när det gäller att utnyttja kvinnor. Inte minst hallickarna saknar spärrar. Bara de får sina pengar, bryr de sig inte om vad kvinnorna i deras utbud får utstå.

Som i all affärsverksamhet handlar det om utbud och efterfrågan. Kunden styr utbudet, talar om vad den vill ha, hallicken förser kunden efter önskemål. Marknaden är gigantisk.

Prostitution är världens äldsta yrke. Måste det bli ännu äldre?

© Bo Flodin

+ posts

Lämna ett svar