BIRGITTA DAHL – DRYGT TRE ÅRTIONDEN MED JÄMSTÄLLDHET I RIKSDAGEN

BIRGITTA DAHLS VREDE I RIKSDAGEN – KAN SES PÅ SVT PLAY


Onsdag 11 augusti sändes programmet Birgitta Dahls heliga vrede på SVT.


Som första ammande riksdagskvinna höll det på att koka över för många bakåtsträvande riksdagsmän. (Däremot fanns ingen risk för överkokning på spisen – köket var förbjuden plats för de flesta män på den tiden.)

1969 – 2002 var Birgitta Dahl riksdagsledamot. Olika ministerposter och åtta år som riksdagens talman. Trots hårt motstånd från ”gamla gubbar” (i riksdagen) lyckades hon få igenom många jämställdhetslagar som idag ses som självklara, t.ex. förbud mot barnmisshandel (infördes 1979) och förbud mot sexuella övergrepp inom äktenskapet.

För att citera Birgitta Dahl:


”Ända fram till 1965 ansågs kvinnan vara mannens egendom och till de där reformerna fick jag höra att inte ska väl samhället lägga sig i hur familjerna lever sina liv.”


Det är värt att notera att det faktiskt blev förbjudet 1965, men det var först år 1984 som någon blev dömd! Lagen fanns alltså redan, men det tog 19 år för rättsväsendet att vakna.
Allt gick långsamt, mycket långsamt. För att allt ska fungera måste alltså även domstolarna lämna stenåldern. Ett extremt exempel från första halvan av 1980-talet är den s.k. Södermannen som ”dömdes” till tre veckors vård – och sedan reste till Thailand. (Troligen på skattebetalarnas bekostnad – så kallad ”värstingresa”.)

Kan ses på Svt Play:
https://www.svtplay.se/video/31904359/birgitta-dahls-heliga-vrede

övrigt:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/uppsalapolitikern-birgitta-dahl-skildras-i-en-ny-dokumentarfilm

Under 80- och 90-talen syntes Birgitta Dahl ofta på TV – med satirgruppen Helt Apropå, där hon imiterades av Kryddan Peterson:

https://www.svtplay.se/helt-apropa

+ posts

Lämna ett svar