Damfotbollens historia – England och Sverige

FOTBOLLS-EM PÅGÅR – FINAL PÅ SÖNDAG. NÄSTA GÅNG ÄR DET DAMERNAS TUR

DAMFOTBOLLENS HISTORIA I ENGLAND OCH I SVERIGE

Idag spelar både herrar och damer EM och VM, men en gång var fotboll en ”herrklubb”.

Innan damfotbollen hade etablerats som seriös sport anordnades ibland jippobetonade matcher mellan damlag,

Redan under årtiondena kring sekelskiftet 1900 spelades damfotboll sporadiskt. På grund av ett stort motstånd från både förbund och sportpress var vägen lång och krokig innan kvinnor kunde spela organiserad fotboll på hög nivå. 

I England förbjöds damfotboll 1921 – för att bli ”laglig” först 1971. Mindre matcher kunde trots allt spelas.

DAMFOTBOLLEN I ENGLAND

År 1863 brukar räknas som startskottet för den moderna fotbollen (för herrar) i England. Då bildades fotbollsförbundet FA, Football Association. 1888 startade den första fotbollsligan för herrar i England.

Fotboll intresserade även kvinnor.

1881 spelades den första kända matchen i damfotboll. i Edinburgh möttes två lag i en informell landskamp mellan England och Skottland.

Den 23 mars 1895 samlades flera tusen personer på en idrottsplats i norra London. Englands första damfotbollsklubb skulle premiärspela. Klubben hette British Ladies Football Club. Eftersom de var det enda kvinnliga fotbollslaget fick de spela mot sig själva: Laget hade delat upp sig i två lag, Nord och Syd, som spelade i olika färger – rött och blått.

 Det bjöds inte på vackert spel, men publiken jublade och såg lag Nord vinna med 7-1.

Många bland publiken hade emellertid kommit för att håna spelarna och bland manliga journalister var kritiken hård. Bland annat beskrevs damfotbollen ”som ett allvarligt hot mot sportens manliga ideal.”

Det var tjugoåringen Nettie Honeyball som hade utmanat det viktorianska Englands moraliska principer. Med stöd av Florence Dixie (en adelsdam) hade Honeyvall grundat British Ladies Football Club några månader tidigare.

Allt tyder på att hennes namn var en pseodonym. Vad hon egentligen hette är inte klarlagt. ”Mary Hutson” är ett förslag. Ett annat är ”Jessie Smith”.

Nettie Honeyballs klubb var det första försöket att organisera en fotbollsklubb för kvinnor. Våren 1895 spelade British Ladies ett trettiotal matcher i olika brittiska städer. Vid flera tillfällen var fler än femtusen åskådare på plats.

Ändå blev initiativet kortlivat. Året därpå tog pengarna slut och laget kunde inte längre få ihop tillräckligt med spelare. Nettie Honeyball, British Ladies Football Club och damfotbollen försvann ur rampljuset.

Det dröjde till Första världskriget innan damfotbollen åter blev populär. Även nu leddes utvecklingen av England. Männen var ute i krig och kvinnorna tog arbete i fabriker. Precis som männen uppskattade de att spela fotboll som avbrott i arbetet. Eftersom all herrfotboll var inställd fanns det ett stort publikintresse. Mot slutet av kriget nådde intresset för brittisk damfotboll nya höjder. Nya klubbar bildades.

1917 grundades den mest kända av de nya klubbarna: Kerr’s Ladies FC. Det började med träning på rasterna, men snart blev det alltmer allvar. Redan på juldagen samma år såg en publik på tiotusen personer när de vann över Arundel Coluthard Factory med 4–0.

1918 fanns det minst 150 fotbollsklubbar för kvinnor i England.

Vid en match annandag jul 1920 slogs publikrekordet för damfotboll. Kerr’s Ladies FC mötte St Helens Ladies – med 53 000 åskådare på läktarna.

FA stoppade damfotbollen

Herrarna i fotbollsförbundet FA betraktade damfotbollen som en konkurrent. I december 1921 kom dödsstöten för damfotbollen. FA:s ledning ”bestämde” att fotboll var ”opassande” för kvinnor. Det blev förbjudet för samtliga föreningar att upplåta sina gräsplaner till damfotboll.

Endast mindre matcher kunde hållas, men med tanke på matchresultatet för Kerr’s Ladies lyckades spelarna hitta platser att spela på. Allt var dock informellt. Inga ligatitlar vanns och inga segerbucklor erövrades.

FA:s förbud mot damfotboll avskaffades först 1971.

De engelska damlagen utestängdes från större fotbollsplaner i hela England. Kerr’s Ladies åkte nu på turnéer utomlands istället, exempelvis till USA. Situationen blev emellertid allt mörkare. Några år senare, år 1926, drogs det ekonomiska stödet från fabriken tillbaka. Laget bytte namn till Preston Ladies.

Trots förbud och dålig ekonomi levde laget vidare. Som Preston Ladies fortsatte de att spela mindre matcher ända fram till 1965. Den framgångsrika klubben efterlämnade ett resultat som imponerar: Av sammanlagt 828 matcher hade laget vunnit 758 och spelat oavgjort 46. Endast 24 förlustmatcher.

Emellertid skulle det dröja fram till 1960-talet innan det skulle ske förändringar på allvar inom damfotbollen. Nu var det de skandinaviska länderna som var pådrivande.

DAMFOTBOLLEN I SVERIGE

1918 spelades den första damfotbollsmatchen i Sverige. Stockholms kvinnliga idrottsklubb mötte ett lag som bestod av spelare från ett antal föreningar i Stockholmsområdet. Matchen spelades på Aspuddens idrottsplats och omkring 500 åskådare fanns på läktarna. Från pressen kom såväl god som dålig kritik.

Inom de flesta idrotter rådde länge ett stort motstånd till kvinnliga deltagare – i synnerhet fotboll. Historiker menar att det beror på att fotboll mycket tydligt har förknippats med ”manlig fostran:” När sporten kom till Sverige i slutet av 1800-talet hade många förfasats över dess råhet. Det ansågs ändå som en bra träning. ”Genom den hårda men ärliga kampen på planen skulle pojkar fostras till män.”

Denna idealbild av männen fick konkurrens när kvinnorna började spela fotboll.

Vid förra sekelskiftet lät en gymnastiklärarinna sina flickor spela fotboll. Hon blev hårt kritiserad av kollegor. Major Viktor Balck, en känd person inom idrotten, tyckte att ”det stred mot kvinnligheten att uppträda sparkande.”

Under 1920-talet slog damidrotten igenom såväl i Sverige som utomlands. De fick nu även rätt att klä sig mer ledigt. Handboll lanserades som ”en lämplig sport för kvinnor.” Den blev snabbt populär, samtidigt som motståndet mot damfotboll fortfarande var kompakt.

ÖXABÄCK

En milstolpe i den svenska damfotbollens historia är det västgötska samhället Öxabäck. Känt för sin idrottsförening, skapad 1931. Herrfotbollslaget finns än idag, men det är damlaget som har gjort klubben och orten känd.

Här grundades Öxabäcks damlag 1966.

Allt började med att personalen på syfabriken Gefa började spela fotboll och bildade ett korplag.

De började spela mot tillfälligt skapade damlag och mot old boys-lag. De hade emellertid högre ambitioner och tack vare deras engagemang kom den första svenska serien i damfotboll igång. Året var 1968. Öxabäck hade skapat en lokal serie i Västergötland med sex lag. De vann sedan varje år fram till 1974, då serien lades ner.

Två år tidigare, 1972, spelades det första Riksmästerskapet i damfotboll. Öxabäck vann och blev således inofficiella svenska mästarinnor.

I början av 1980-talet mattades framgångarna av, men segrarna återkom några år senare.

1985 tog de sitt första guld i Svenska cupen. Därmed inleddes en ny period med stora framgångar. Under åren fram till och med 1991 spelade de final varje år. Endast 1990 blev det förlust.

1987 blev framgångsrikt för dem. Segrar i flera cuper. Även under 1988 vanns många segrar. Såväl SM-guld som Damallsvenskan (som inrättades detta år).

1990-talet innebar en långsam nedgång för det mycket framgångsrika laget.

1995 hamnade Öxabäck för första gången på den undre halvan i en serie. De fick lämna Damallsvenskan 1998 och året därpå var det dags att lämna Division 1.

1999 spelade Öxabäcks damer sin sista match. Av ekonomiska skäl blev laget därefter nedlagt.

Det var slutspelat, men laget hade spelat en betydelsefull roll för utvecklingen av svensk damfotboll.

IDAG har Öxabäck ett herrlag som spelar i en av de lägre divisionerna.

JITEX

Ett annat framgångsrikt damlag är JITEX – skapat 1971 i Mölndal.

1969 hade Berit Andell, en av föreningens grundare, tagit viktiga steg i riktning mot bildande av en damfotbollsklubb. Hon hade samlat några handbollstjejer från IK Heim som nu istället fick spela fotboll. Motståndare var Tuve IF och matchen slutade 1-1.

Klubben skapades 1971 och skulle erövra tre segrar i Svenska cupen och vinna SM-guld sex gånger. Namnet Jitex kommer från ett klädvaruhus i Krokslätt som hette Ji-Tex. Varuhuset var den första sponsorn och hade fått i uppdrag att göra matchtröjor till spelarna. Som tack för hjälpen fick de ge namn åt laget.

Till stor förtret för Mölndals kommun som hade hoppats att ”Mölndal” skulle ingå i namnet.

Laget har därefter spelat i karaktäristiska lila matchdräkter. 

Klubbens mest framgångsrika period hittills är slutet av 1970-talet och början av 1980-talet. En av de mest framgångsrika spelarna var Pia Sundhage.

Efter ekonomiska problem i början av 1990-talet slogs Jitex ihop med GAIS Damsektion och bytte namn till Jitex BK/JG93.

1996 blev laget först i landet med att anställa en barnvakt, så att spelare med barn kunde fortsätta spela på elitnivå.

1997 slutade laget slutade tolva, sist i Damallsvenskan och åkte ut ur högsta serien efter 27 år. Därefter spelade Jitex i olika divisioner, med kortare återkomster i Damallsvenskan.

2021, i år, spelar de i Elitettan.

Källor: Wikipedia;
Lång och krokig väg för damfotbollen | Popularhistoria.se;
 
https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%96xab%C3%A4cks_IF

+ posts

2 kommentarer

Lämna ett svar