MÄN OCH KVINNOR I TOLKIENS VÄRLD

Överst författaren Tolkien, nederst Miranda Otto – en betydande skådespelare i Ringen-trilogin

J.R.R. Tolkien var professor i fornengelska vid Oxford.

Han blev känd för den fantasivärld, med Midgård i centrum, som han skapade. Med trilogin Ringarnas Herre (Sagan om ringen) slog genren Fantasy igenom på allvar.

Många tycker kanske att den värld som vi möter i Ringen-trilogin är mansdominerad, men här möter vi många olika former. En intressant inblick får man vid en närmare granskning av den onda sidan, som bara hade förväntat sig manliga krigare som motståndare.

Här lyfts även SMÅ personer fram som hjältar.

I berättelsens centrum hittar vi den onde härskaren SAURON som söker efter en magisk ring. Den har han själv smitt, men senare förlorat. Nu letar han efter den och lyckas till slut få reda på att den har hittats, samt var och hos vem den finns.

Berättelsen är indelad i tre volymer och är ca 1 200 sidor lång. Det finns inte tid att berätta mer för den som inte har läst den. Det är den klassiska kampen mellan ont och gott och är en i huvudsak maskulin värld.

I den första volymen följer vi ”ett brödraskap” på nio personer som har till uppgift att föra Saurons ring mot fiendeland och försöka förstöra den. Som namnet antyder bestod detta brödraskap enbart av män, men inte bara av stora starka sådana. Fyra av dem var ”halvlängdsmän”, så kallade ”hober.” Dessa korta personer är varken stora eller starka, men blir ändå berättelsens hjältar. Här lyfter Tolkien fram små personers betydelse.

Det är också hos hoberna allt börjar. Dessa lever ett lugnt liv, med god jämställdhet mellan män och kvinnor. Några av deras favoritintressen är trädgårdsskötsel, mat och dryck. Det område som bebos av dessa hober bildar till stor del kärnan i hela berättelsen, trots att de viktigaste händelserna äger rum långt därifrån.

Förutom människor stiftar vi bekantskap med dvärgar, alver med flera. Mest manlig/maskulin värld hittar vi dels på den onda sidan, dels hos dvärgarna. Var finns dvärgkvinnorna? I historier om dvärgar handlar det så gott som alltid om män – alla med skägg.

För Sauron är det otänkbart att en kvinnlig krigare skulle dyka upp på slagfältet. Sådan självsäkerhet skulle straffa sig.

Hans främsta krigare är nio ”nazguler” (”ringvålnader”).

Inför ett viktigt slag mot slutet uppstår en vakans i leden av krigare som ska bekämpa Sauron. En kvinna vid namn Eowyn tar nu chansen och fyller den lediga platsen.

Ledaren för nazgulerna fruktar ingenting. Han har nämligen den egenskapen att ”ingen man kan döda honom.” Således känner han ingen rädsla när Eowyn kommer mot honom. Hon utropar ”jag är inte en man”, varefter hon dödar honom med sitt svärd.

Den onde Sauron härskar över det mörka landet Mordor. Värt att notera är att det tycks råda total brist på kvinnor i detta land.

Eowyn är systerdotter till kung Theoden och innan han beger sig till slagfältet utnämner han henne till regent i hans ställe. (Istället för att utnämna en man.) I sista stund beger hon sig ändå till slagfältet, som har nämnts ovan.

I den filmatisering av Ringen-trilogin som gjordes 2001-2003 spelades karaktären av skådespelaren Miranda Otto. I den långa versionen av filmerna (som har getts ut på blue-ray) får hon ett betydande spelutrymme.

Blue-ray-versionen är mycket bättre även av andra orsaker. Välj den!

Rent allmänt kan man säga att det faktiskt råder betydande jämlikhet mellan män och kvinnor i Tolkiens värld. (Många av hans berättelser gavs ut postumt, efter hans död.)

Sedan har vi SMÅ personers betydelse. De halvlånga ”hoberna” blir högt ärade hjältar. Det är tack vare dem som ringen blir förstörd.

Här framgår också vikten av att ”större” personer inser hobernas viktiga betydelse. (Även om vissa har sina tvivel.)

Om man läser ”Ringen” ur jämställdhetssynpunkt kan det vara en god idé att verkligen titta närmare på de kvinnliga karaktärerna och se dem i ett större sammanhang.

Samt titta in hos de halvlånga hoberna. Där fungerar allt mycket bra, trots att de inte känner till #metoo!


Miranda Otto är en australisk skådespelare, född 1967. Att välja detta yrke blev mycket naturligt. Båda hennes föräldrar, Lindsay Otto och Barry Otto är skådespelare, samt dessutom hennes halvsyster Gracie Otto.

En annan känd kvinnlig skådespelare som medverkar i filmerna är Cate Blanchett, född 1969. Även hon är från Australien. Den karaktär som hon spelar är drottning Galadriel.

Som alltid är det ofta en påtaglig skillnad mellan bok och film. Karaktärer gestaltas på olika sätt. Det brukar vara bäst att se filmen först och därefter läsa boken, så blir man glatt överraskad.

MASKULINA OCH FEMININA ORD SAMT BÖJNINGAR AV ORD – NÅGRA TANKAR

Ordet ”skådespelare” kan skrivas i sin ”feminina form” – skådespelerska

Det finns fler exempel:

författare – författarinna

lärare – lärarinna

kassör – kassörska

och så vidare

Personligen tycker jag att den feminina formen ”låter sämre” (mindre auktoritär).

Utvecklingen har väl gjort den formen mindre vanlig idag. Dessutom rör vi oss mot en mer enhetlig standard idag.

+

+ posts

Lämna ett svar