Kamala Harris – USA:s första kvinnliga vicepresident – och under en dag regerade hon själv som landets första kvinnliga president

Sedan januari 2021 har vi för första gången en kvinna som vicepresident i USA.

När Joe Biden äntligen fick ut Donald Trump ur Vita huset, i januari i år, utnämnde han sin vicepresident. För första gången i USA:s historia valdes en kvinna till detta ämbete.

Hon skulle dessutom klättra ännu högre upp:

Den 19 november avancerade hon – tillfälligt Under några timmar övertog hon presidentens maktbefogenheter och skyldigheter.

Inte så lång tid kan man tycka – bara några timmar – som ”vikarie” – men det räknas!

Det var i samband med att Joe Biden blev nedsövd under en hälsokontroll som Kamala Harris tog över presidentens makt.

Medan presidenten låg på sjukhus hade Harris makt över såväl försvarsmakt som kärnvapenarsenal. Samt mycket annat.

FÖRTYDLIGANDE: Hon är ”bara” vicepresident, men när Biden låg på sjukhus tog Harris över alla uppgifter som en amerikansk president har.

Hennes föräldrar hade invandrat till USA som studenter, pappan från Jamaica och mamman från Indien. Mamman var genforskare och papan var professor i ekonomi.

 Kamala Harris tog flera examina. Först en i statsvetenskap & nationalekonomi, sedan en i juridik.

1990 inledde hon en juridisk karriär. Hon arbetade under ett antal år som distriktsåklagare i San Francisco.

2011 tillträdde hon som attorney general (chefsåklagare och justitieinister) för Kalifornien.

2017 blev hon medlem av senaten, för Kalifornien.

Som senator blev hon bland annat ledare för utfrågningar som behandlade oklarheter rörande Donald Trumps regering. Något som fick stor uppmärksamhet inom media. Vid ett tillfälle, då hon ingående pressade den biträdande justitieministern i ett utskottsförhör avbröts hon av utskottets ordförande som tyckte att ”hon borde visa större respekt för den utfrågade.”

Detta orsakade debatt i media där man frågade sig om inte detta var sexistiskt. Om en manlig senator hade lett förhöret – skulle ordföranden ha agerat annorlunda då?

Under oktober 2018 var hon en av ett antal personer som mottog brevbomber. Bland övriga mottagare fanns exempelvis Joe Biden, Barack Obama samt Bill och Hillary Clinton. De som fick dessa försändelser hade det gemensamt att de tillhörde, eller hade kopplingar till , Demokratiska partiet. Gemensamt var också att de var kritiska till den dåvarande presidenten, Donald Trump.

Samtliga bomber upptäcktes innan någon försändelse öppnades. Ingen person skadades.

En man med kriminellt förflutet greps efter några dagar. För honom blev det 20 års fängelse.

2019 meddelade Kamala Harris att hon skulle ställa upp som presidentkandidat, men på grund av det stora antalet kandidater avslutade hon sin kampanj.

2020 satsade hon istället på att kandidera till vicepresident. Endast två kvinnor har ställt upp som kandidater till denna post tidigare – Geraldine Ferraro och Sarah Palin. (Ingen av dem blev vald.)

Joe Biden blev rekommenderad att välja Harris som sin vicepresidentkandidat och i januari 2021 installerades Harris och Biden i Vita huset.

Källor: wikipedia, 30/11 – 21:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Brevbomberna_i_USA_2018

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kamala_Harris


Namnteckning, Kamala Harris:

+ posts

Lämna ett svar