Gift av kärlek?
Eller bortgift – för att det är bra för familjen, samhället eller staten? Det händer än idag i Sverige, men det är inget nytt. Giftermål för att skapa goda allianser, bra vänskap mellan länder eller att familjen ska gynnas. Samt att undvika nedflyttning – att ”gifta ner sig” -t.ex. om adeln skulle gifta sig med underklassen. En sådan kärleksaffär – i Sverige – ska vi snart läsa om.
Dessutom två förhållanden – i nutid inom det svenska hovet – där de inblandade faktiskt var kära i varandra.
Inom och mellan de europeiska kungahusen har det länge gällt att ”skapa ett gott parti,” att åstadkomma bra allianser.
Exempelvis kunde en 10-årig kungadotter från Sverige med fördel giftas bort med en 60-årig furste från södra Tyskland. (Ett möjligt exempel.)
NU HAR FÖRÄNDRINGENS VINDAR BÖRJAT BLÅSA.
Ett känt exempel är Karl XVI och Silvia där det lär ha ”klickat” för båda två.
Ännu tydligare för kronprinsessan Victoria som verkligen hittade sin Daniel bland ”folket.”
I det svenska kungahusets historia finns ett tredje fall – något som hände för länge sedan – och orsakade ramaskri bland högre samhällskretsar.
1560 – 1568 var Erik XIV kung i Sverige. Han var en av Gustav Vasas tre söner.
Redan vid Gustav Vasas död uppstod missämja mellan bröderna (Erik, Johan och Karl). De hade det gemensamt att de såg fiender överallt. Det berodde till stor del på att vasaättens kungar, alltså de själva, var ”nykomlingar” och måste befästa sina positioner.
Erik blev kung först och såg snart till att brodern Johan spärrades in i fängelse. Där fick han sitta i fyra år. Under Johans fångenskap tilltog tecken på psykisk ohälsa – för Erik. Misslyckade frieriförsök var en av orsakerna.
1567 gifte sig Erik (i hemlighet) med sin 17 år yngre frilla Karin Månsdotter.
KARIN MÅNSDOTTER
Kom från enkla förhållanden, född i Uppland. Flera bönder i släkten.
Hon kom att arbeta hos en musiker som hade ett gott rykte hos kungen. Redan då var det viktigt med ”kontakter” för att få ett jobb. Tack vare denna kontakt blev hon anställd som kammarjungfru på Stockholms slott. Erik och Karin möttes för första gången 1565 och den 14-åriga ”flickan från landet” blev frilla/älskarinna åt den 31-åriga kungen. Kungen hade många älskarinnor, men Karin konkurrerade ut samtliga.
1567 skedde Sturemorden på Uppsala slott, där sex personer, varav tre ur Stureätten, dödades i fängelset. Ett av morden begicks av Erik själv. Kungen hittades några dagar senare utanför Uppsala i förvirrat tillstånd. Galenskap var för övrigt något som gick i släkten – alla var mer eller mindre tokiga.
1568 gifte sig Erik offentligt med Karin Månsdotter. Måttet var nu rågat. Att Erik valde någon med så låg status var ett hån mot adeln. Erik avsattes och hans bror Johan blev kung istället. Nu sattes Erik i fängelse. Rollerna var ombytta.
Det skulle bli många olika fängelseorter. Johan fruktade Eriks gamla vänner och flyttade därför runt sin fånge. Karin Månsdotter följde med Erik och deras två barn runt på olika fängelser. Så småningom skildes Karin och Erik åt och sedan även sonen hade tagits ifrån henne var det bara dottern kvar.
Efter Eriks död 1577 frigavs hon och dottern Sigrid. Av Johan III fick hon en kungsgård utanför Tammerfors. Erik avled i fångenskap. Flera källor säger att han blev förgiftad med ärtsoppa. Inga bevis finns på detta, men vid en gravöppning år 1958 hittades betydande mängder arsenik i hans kvarlevor.
Det har skrivits mycket om kärlekshistorien mellan Erik och Karin. Det påstås att kungen upptäckte Karin på ett torg i Stockholm där hon sålde nötter, men det saknas bevis för detta. Allt tyder emellertid på att Erik verkligen var kär i Karin och det märktes att hon gjorde sin ofta sinnessjuka make mer lugn.
5 år efter Eriks död besökte hon åter sitt gamla hemland. Det var kung Johan som hade bjudit in henne och det var den sista gången som hon vistades i Sverige. Kungen gav henne mer land, men det skulle dröja många år innan hon åter fick se sin son.
Karin levde sedan dess på sin kursgård i Finland, där hon dog 1612. Hon ligger begravd i Åbo domkyrka och är den enda svenska drottning som är begravd i Finland.
Tillsammans med Désirée Clary (gift med Karl XIV Johan) och vår nuvarande drottning, Silvia, var hon en av de tre svenska drottningar som varken var kunglig eller adlig.
FRISKA FLÄKTAR FRÅN 1500-TALET!
DRYGT 400 ÅR SENARE – ÅR 1976 – DROG ”DEMOKRATISKA TENDENSER” ÅTER IN I DET SVENSKA KUNGAHUSET – NÄR KARL XVI GUSTAF OCH SILVIA GIFTE SIG.