ANNE SOUPA – KVINNAN SOM HAR SÖKT ARBETET SOM BISKOP I FRANSKA LYON – OCH DÄRMED CHOCKAT KYRKAN I FRANKRIKE

Anne Soupa.
Foto: Johan Tollgerdt, Sveriges Radio

Frilansjournalisten Johan Tollgerdt har träffat Anne Soupa.

74-åriga Anne Soupa har väckt stor uppmärksamhet i det katolska Frankrike. Med sin ansökan om att få bli biskop går hon till attack mot katolska kyrkans uråldriga traditioner och dess motstånd till förändringar.

Katolska kyrkan accepterar inte kvinnor som präster, biskopar eller kardinaler. Inte heller ortodoxa kyrkan tillåter det.)

För några år sedan såg hon till att en kardinal kom inför rätta sedan denne hade fällt sexistiska uttalanden.

Sedan kom turen till biskopen Barbarin, i Lyon. Denne avgick 2019 efter att ha dömts till villkorligt fängelsestraff för att ha mörkat de många övergrepp mot minderåriga som präster har begått och fortfarande begår. Därmed uppstod en ledig tjänst och det är den som Anne Soupa sökte.

Om vi leker med orden kan vi kalla den avgående biskopen för ”Den barbariska barbaren Barbarin.”

– För tillfället är jag bara en liten revolutionär – men som drömmer om en omfattande revolution inom den katolska kyrkan.

Så beskriver Anne Soupa känslan av att ha sökt den lediga tjänsten som biskop i Frankrikes tredje största stad, Lyon.

Hon är gift och har fyra barn. Det är en utmaning mot katolska kyrkans krav på celibat.
– Jag är ingen svartklädd nunna i kloster, säger hon. För dagen bär jag en rosa jacka, har make-up och läppstift. Jag är en helt vanlig kvinna av min tid.

Innan Anne sökte biskopstjänsten och rörde om i den katolska grytan med ett flertal uppiggande kryddor har hon haft ett flertal olika yrken, exempelvis på bank och som chefredaktör på en katolsk tidskrift. Hennes utbildning består bl. a. av höga studier i statsvetenskap och teologi.

p1morgon@sverigesradio.se, Johan Tollgerdt,
21/6 2020

https://sverigesradio.se/artikel/7499940

+ posts

Lämna ett svar