Hillary Clinton – Den första kvinnliga kandidaten till presidentämbetet i USA – dessutom den första kvinna som även har ”vunnit” ett amerikanskt presidentval …(om man räknar rösterna!)

USA har aldrig haft en kvinnlig president, men det var mycket nära vid valet 2016.

Folket röstade på en kvinna – Hillary Clinton, medan elektorerna lade sina elektorsröster på Donald Duck…nej…Donald Trump.

2016 blev hon den första kvinnliga presidentkandidaten i USA någonsin.


Hon kom att bli första kvinna inom flera områden, men samtidigt med utbildning, arbete som jurist och politisk karriär visade hon stort engagemang inom områden som hade med barn att göra. I synnerhet barn med speciella behov. Intresset för barn skulle hon ta med sig in i Vita huset.
1971 arbetade hon ett tag helt frivilligt, med barn.


Förutom barn har hon arbetet mycket med kvinnor och kvinnors rättigheter. Här hamnade hon själv i rampljuset i samband med den välkända skandalen mellan hennes make och en praktikant i Vita huset. Hon vidhöll att äktenskapet mellan henne och Bill var orubbat. Något som skapade blandade kommentarer.


Hon arbetade också med förbättringar inom hälsa och sjukvård, för såväl barn som för kvinnor. (Samt för övriga, vilka nu de är.)

I motsats till sin pappa skulle Hillary så småningom gå över till motståndaren – demokratiska partiet.

För att starta från början:


1947 Hillary Clinton (född Rodham)såg dagens ljus i Chicago.


Hennes pappa var medlem av det republikanska partiet och var egenföretagare inom textilindustrin. Hennes mamma var hemmafru.

När hon var 16 år engagerade hon sig politiskt, då hon stödde senator Barry Goldwaters presidentvalskampanj.


Efter en examen i statsvetenskap började hon engagera sig politiskt, på det republikanska partiets sida. Vietnamkriget och medborgarrättskampen fick henne att byta sida till demokratiska partiet.


Nya studier ledde fram till en juristexamen 1973.


Under studierna arbetade hon också på ett barnsjukhus.

Efter examen började hon arbeta som advokat på Children’s Defense Fund, i samma regi som det sjukhus där hon hade arbetat under studietiden.

1975 gifte hon sig med den framtida presidenten Bill Clinton. De flyttade till delstaten Arkansas. Hillary började arbeta på en ansedd advokatsfirma. Under flera omgångar var hennes make guvernör i delstaten, vilket då gjorde Hillary till Arkansas’ ”första dam.” Det var inget som förändrade hennes karriär som jurist. Hennes arbete på advokatsfirman fortsatte.

När Bill Clinton tillträdde som president i januari 1993 bar färden till Washington och 1993-2001 var hon USA:s ”första dam.”

Som första dam uppmärksammades hon både för sitt engagemang för kvinnors rättigheter och för sitt arbete med frågor som rörde barn.

2000 ställde hon upp i senatsvalet. Det var första gången som USA:s ”första dam” sökte ett politiskt ämbete. Hillary vann och satt som senator (för New York) 2001-2009.

2009-2013 var hon utrikesminister i Barack Obamas regering.

Utrikesminister är bra, men president är ännu bättre.


Hon har kandiderat till att bli demokraternas presidentkandidat två gånger:
2008 vann Barack Obama.
2016 blev hon vald till partiets kandidat, men hade sedan oturen att behöva kämpa mot Donald Trump.
Som bekant blev det Trump som tog plats i Vita huset.

Frågan är om det verkligen var Trump som vann.
För det första använde sig Trump av en massa ”trix” – såväl lagligt som inte lagligt.
Bortsätt från Trumps ”beteende”: Vilken presidentkandidat fick egentligen flest röster?
Clinton vann 232 av de 538 så kallade elektorsrösterna, medan Trump vann 306. Clinton vann dock den s.k. ”popular vote” (totalt antal röster) med ca 66 miljoner röster (48 %), medan Trump fick 46 %.


(Elektorsrösterna är ett slags juryröster som ges av medlemmar i Elektorskollegiet – som är en folkvald församling, vilken bara har en enda uppgift. Att rösta fram president och vicepresident.) Trump gjorde allt han kunde för att påverka dessa medlemmar.

Detta var femte gången i USA:s historia som en kandidat vann presidentvalet utan att ha fått flest röster.

Clinton fick alltså flest röster.
Den begränsade gruppen av politiker (elektorer)röstade alltså på Trump, medan många miljoner amerikaner valde Clinton.
Hillary Clinton är därmed den första kvinnan i USA:s historia som väljarna har röstat fram som president.

Hon fick flest röster – men blev inte vald.

Hon har faktiskt en koppling till Sverige:

2007 utsågs Clinton till hedersdoktor i medicin vid Göteborgs universitet. Det är hennes arbete för en förbättrad hälsovård och engagemang för utsatta barn som är motiveringen till utnämningen.

8/12 -21:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Hillary_Clinton

Namnteckning:

+ posts

Lämna ett svar